Zoeken op afmeting

Camperbanden kopen

Camperbanden zijn op de zijwanden voorzien van de markering "CP". Ze zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen sterke belasting en langer mee te gaan dan klassieke banden.

Let erop dat u met de juiste spanning rijdt. De spanning van uw banden verlagen heeft een negatieve impact op hun draagvermogen. Bij zware voertuigen zoals campers kan dat onherstelbare schade veroorzaken aan het loopvlak.

Mogen de achterbanden van mijn camper te hard worden opgepompt?

Op de achteras van uw camper mogen "CP"-banden 0,75 bar te hard worden opgepompt. Als de handleiding van de constructeur niets vermeldt, mag u vooraan 4,75 bar en achteraan 5,5 bar toepassen. Het loopvlak van uw "CP"-banden zal niet worden vervormd, omdat ze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen die hoge spanning.

Welke banden kopen voor uw camper?

  • Michelin XC Camping
  • Michelin Agilis Camping
  • Michelin Agilis Alpin
  • Pirelli Camper L6
  • Pirelli Chrono Camper
  • Pirelli Carrier Camper
  • Continental VancoCamper

De meest gezochte afmetingen:

Op avontuur gaan en jezelf goede uitjes aanbieden tijdens de vakantie is de heilige graal voor alle bezitter van een camper die van reizen en mooie bestemmingen houden. Om te voorkomen dat je langs de kant van de weg vast komt te zitten en moet wachten op een sleepwagen, kun je het beste de staat van je banden controleren. Zorgen voor geschikte banden in goede staat is het minimum om zorgeloos te reizen. In deze gids van Bandenleader.nl vind je handige tips om de juiste banden voor je camper te kiezen en voor een lange tijd het meeste uit je investering te halen.

Waarom geen klassieke banden gebruiken voor een camper?

Een camper is zwaarder dan conventionele personenauto's. Dit veelzijdige vervoermiddel is ook uitgerust als mobiele accommodatie (keuken, badkamer, toilet etc.). Het is daarom noodzakelijk dat het banden heeft die zware lasten kunnen dragen.

Om deze reden hebben fabrikanten duurzamere en bestendige banden ontwikkeld. De kampeerauto is geclassificeerd als een bedrijfswagen en is standaard uitgerust met banden met het C-teken. Dit zijn banden die zijn goedgekeurd en aanbevolen voor bedrijfsvoertuigen en bestelwagens. Campers vervoeren echter veel grotere ladingen dan deze categorieën voertuigen. Daarom is het logischer om te kiezen voor een versterkte band die de CP-markering draagt.

Inderdaad, CP-bestempelde banden voor campers passen zich veel beter aan de beperkingen aan die worden opgelegd door dit vakantievoertuig, dat tot 3,5 ton kan wegen. Ze zijn niet alleen bestand tegen hogere druk (tot 5,5 bar), maar maken het ook mogelijk om op het gemak lange ritten te maken. Het is dus de ideale keuze.

Hoe kies je jouw camperbanden?

Banden voor campers zijn er in vele variaties: maten, snelheids- en belastingsindexen, merken… We kiezen daarom niet zomaar een model. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen bij het kiezen van het bandenmodel dat perfect bij jouw camper past.

De afmetingen van de camperbanden

Om geen banden te kopen die te klein of te groot zijn voor je voertuig, kan het opschrift op de zijkant van je banden helpen. Het staat op de volgende manier vermeld: 195/65 R15 91V (dit is een voorbeeld).

Het getal 195 geeft dan de breedte van de band in millimeters weer. Het getal 65 is de hoogte uitgedrukt als percentage van de breedte. De letter R betekent dat het een radiaal type is. Bekijk dit opschrift dus eens en bestel modellen met dezelfde afmetingen.

De belasting- en snelheidsindex

Campers hebben niet allemaal dezelfde afmetingen. Sommige voertuigen kunnen meer dan 3,5 ton wegen, andere zijn veel minder zwaar. Banden die het gewicht van de auto niet kunnen dragen, kunnen in het verkeer barsten en je leven in gevaar brengen. Om dit te voorkomen, dien je bij het maken van je keuze rekening te houden met de door de fabrikant aanbevolen belastingindex.

De belastingindex is het gewicht (in kg) dat een band kan dragen. Het is ook noodzakelijk om de snelheidsindex te respecteren. Deze constante is de maximale snelheid waarmee de band onder goede omstandigheden kan rijden.

Waar kunnen we de waarden van deze twee indexen vinden? Laten we het bovenstaande voorbeeld bekijken. Het getal vóór de letter V (91) geeft de belastingsindex aan. De index 91 betekent dat het wiel niet meer dan 615 kg kan dragen.

De snelheidsindex wordt weergegeven door een of meer letters (hier V, wat betekent dat de snelheid van de band niet hoger mag zijn dan 240 km/u). Raadpleeg voor meer details over deze twee parameters onze gids over belasting- en snelheidswaarden.

Trakteer jezelf op winterbanden voor de winter

De winter en zijn beperkingen zijn onvermijdelijk. Als je in dit seizoen met je camper moet reizen, dien je de wielen van winterbanden te voorzien. Het is een specifieke categorie banden die gemakkelijk te herkennen is aan de 3PMSF-markering (een sneeuwvlok omlijst door drie bergtoppen) op de zijkant.

Winterbanden zijn ontworpen om de zware omstandigheden van koude seizoenen te weerstaan. Ze garanderen meer rijveiligheid en voorkomen dat je van de weg raakt of gaat glijden. Het gebruik van 3PMSF-banden is niet verplicht in Frankrijk. Maar de wet vereist het in sommige Europese landen (Duitsland bijvoorbeeld) in het winterseizoen op besneeuwde of met ijs bedekte wegen.

De vierseizoenenband, een goed compromis voor het hele jaar

Als je een nomade bent en het hele jaar door rijdt, zullen All Season-banden praktischer zijn. Ze zijn veelzijdig en passen zich optimaal aan de beperkingen van asfalt in de zomer en lastig terrein aan. Deze banden zijn ook bestand tegen kou om bevredigende prestaties te leveren. Deze 4S-modellen zijn echter niet ontworpen om de effecten van een extreme winter te weerstaan. In de winter presteren ze minder dan een winterband en in de zomer zal het hetzelfde zijn als we ze vergelijken met een conventionele camperband. Alsjezich tijdens de koude seizoenen echter niet in de bergen en op zeer ijzige paden begeeft, is dit het juiste compromis.

Wanneer moet je jouw camperbanden vervangen?

Het is erg moeilijk om categorisch te zijn over de levensduur van een camperband. Er moet rekening worden gehouden met verschillende parameters, met name de gebruiksfrequentie, de gebruikte routes, het onderhoud...

Er dient rekening te worden gehouden met:

  • De staat van het rubber (droog of helemaal grijs is niet meer efficiënt);
  • De mate van bandenslijtage (slijtage-indicator is bereikt);
  • De fabricagedatum van de band (natuurlijke slijtage neemt toe en prestaties nemen aanzienlijk af in de loop van de tijd)...

Om te weten hoe je de fabricagedatum van een band kunt lezen, kun je ons artikel over de DOT van banden lezen.

Bovendien vereist de wet de vervanging van een band wanneer deze de slijtage-indicator bereikt. Als je twijfelt, laat dan de banden van je voertuig onderzoeken door een professional zodat deze je advies kan geven.

Hoe de levensduur van camperbanden verlengen?

Naar schatting wordt een camper gemiddeld 17 keer per jaar gebruikt. Desondanks hebben veel campereigenaren de neiging het voertuigonderhoud te verwaarlozen. Toch is het noodzakelijk voor de levensduur van alle auto's. Wat kan er worden gedaan om voortijdige slijtage van camperbanden te voorkomen en hun levensduur te verlengen? Men dient:

  • Regelmatig de bandenspanning te controleren om te voorkomen dat ze tijdens het rijden te zacht of te hard zijn opgepompt;
  • Voor vertrek altijd te controleren of de gedragen lading goed over het voertuig is verdeeld...

Hier is nog een truc die je kunt proberen: de voor- en achterbanden verwisselen. Bij het uitvoeren van zowel rij- als stuurfuncties slijten de voorbanden over het algemeen sneller. Door ze om de 10.000 kilometer te ruilen met de achterbanden, kan hun levensduur echt worden verlengd. Respecteer echter de belastingindexen.

LiveChat
Whatsapp Messenger