Zoeken op afmeting

Caravanbanden kopen

Caravanbanden moeten sterker zijn dan klassieke banden. Het gaat om versterkte banden van "type C", zoals: 215/65 R16C 109R. Wij raden u aan om uw banden minstens om de 6 jaar te vervangen, om uw veiligheid te garanderen.

Wanneer u uw caravan niet gebruikt, raden wij u aan om de volgende aanbevelingen te volgen en zo de vervorming van het karkas van de banden te voorkomen:

 • Vervang de banden door speciale steunen die zijn ontworpen voor lang stilstaan.
 • Of til de caravan op met behulp van vijzels, zodat de banden de grond niet meer raken.
 • Of til de caravan op om de banden een kwartslag te verdraaien, waarna u de caravan opnieuw neerzet.

Welke spanning is de juiste voor caravanbanden?

Als de handleiding van de constructeur geen spanning vermeldt, raden wij u aan om de banden op te pompen tot 3 bar en tot 3,5 bar voor versterkte banden van type C. Wordt de spanning wel vermeld in de handleiding van de constructeur, volg dan de aanbevolen spanning.

Mogen achterbanden te hard worden opgepompt om een caravan of aanhangwagen te slepen?

U mag voor de achterbanden 0,4 bar spanning toevoegen in vergelijking met de aanbevolen spanning bij normaal gebruik. Uw banden zullen niet worden vervormd.

Welke banden kopen voor uw caravan?

 • Michelin Agilis +
 • Hankook Vantra LT RA18
 • Goodyear Efficientgrip Cargo
 • Bridgestone Duravis R660
 • Michelin Agilis Crossclimate
 • General Tire Eurovan A/S 365
 • Nokian Cline VAN
 • Linglong GreenMax VAN
 • Apollo Altrust All Season
 • Achilles Multivan

De meest gezochte afmetingen:

Een caravan dient, net als elk ander voertuig, te zijn uitgerust met kwaliteitsbanden. Dit is belangrijk zodat de chauffeur een goed gevoel achter het stuur kan hebben. De kwaliteit van de banden heeft ook invloed op de wegligging. De keuze van een caravanband moet daarom met zorg worden gemaakt, aangezien je veiligheid en rijcomfort ervan afhangen. Via deze gids biedt Bandenleader.nl praktisch advies om caravanbanden te kiezen en hun levensduur te verlengen.

Hoe herken je een caravanband?

Met zijn imposante afmetingen is de caravan ontworpen om hogere belastingen te weerstaan dan kleine auto's. De banden staan bloot aan hoge spanningen en verschillen daardoor van conventionele modellen. Caravanbanden zijn gemakkelijk te herkennen aan de "C" -markering op hun zijkant. Dit is een indicatie die aangeeft dat ze geschikt zijn om zeer zware ladingen te dragen tijdens lange reizen. Banden met dit type markering worden gebruikt op caravans, campers en bedrijfswagens.

Het is ook mogelijk om camperbanden op een caravan te monteren. Deze modellen, geschikt voor campers, verdragen veel hogere belastingen. Dit zijn de beste oplossingen als je een zeer grote veiligheidsmarge wilt hebben.

Wanneer moeten caravanbanden worden vervangen?

De overgrote meerderheid van specialisten is het erover eens dat de levensduur van caravanbanden ongeveer 6 jaar is. Daarom adviseren ze om ze binnen deze periode te vervangen. Zodra een band verouderd is, kan vervanging echter nodig zijn. Dat kan op elk moment gebeuren. Ook het gebruik en het onderhoud van het voertuig zijn bepalende factoren voor de levensduur van banden. Hier zijn enkele richtlijnen die zullen helpen beslissen of je jouw banden wel of niet wilt vervangen.

De leeftijd

De leeftijd van de banden is een belangrijke indicator. Leeftijd verwijst hier niet naar de gebruiksduur, deze moet worden bepaald vanaf de fabricagedatum. Deze informatie staat op de zijkant van de banden. Dit zijn de laatste vier cijfers van het DOT-nummer.

Of een voertuig nu vaak wordt gebruikt of niet, de banden worden slechter met de leeftijd. Na een bepaald stadium verliest het rubber zijn effectiviteit, het is belangrijk om regelmatig de banden te controleren.

De diepte van het loopvlak

Hier is een waterdichte indicator waarmee je de juiste beslissing kunt nemen. Afgezien van de gebruiksduur kunnen verschillende andere factoren aan de verslechtering van caravanbanden ten grondslag liggen:

 • De gedragen lasten;
 • De zon;
 • De staat van de wegen;

Aan deze verschillende elementen kunnen we de duur van stilstaan toevoegen. In werkelijkheid bevordert een lange stilstand de meer geavanceerde slijtage van de delen van de loopvlakken van de banden die in contact komen met de grond. Dit veroorzaakt een onevenredige verslechtering van deze banden. Dit is een van de redenen die hun vervanging kan motiveren.

De gemiddelde profieldiepte van banden die momenteel door de meeste fabrikanten wordt aangeboden, is 8 mm. Zodra deze 3 mm bereikt, is het raadzaam om de banden te vervangen. Wacht niet op de wettelijk verplichte limiet van 1,6 mm. Waarom? Rubber met een dergelijke dikte heeft zijn remvermogen al verloren. Hoe langer je de vervanging uitstelt, hoe groter de kans op een ongeval.

Verwaarloos ook de andere tekenen van ouderdom niet: scheuren, snijwonden, spleten...

Drukverlies

Als je gewend bent om met caravans te rijden, weet je dat de banden meestal tussen de 1 en 2 psi per maand verliezen: dit is normaal. Als dat aantal echter 50 PSI of meer bereikt, is dat een slecht teken. Caravanbanden die abnormaal druk verliezen, kunnen het rijden bemoeilijken. Voer daarom regelmatig en vooral voor elke rit de nodige controles uit. Als de verliezen te regelmatig en te groot zijn, is het inderdaad het moment om over vervanging na te denken.

Hoe maakt je de juiste keuze caravanbanden?

De belangrijkste criteria om rekening mee te houden bij het kopen van een caravanband zijn:

 • De afmetingen;
 • De belastingindex
 • De snelheidsindex;
 • De keuze van het merk.

Afmetingen variëren afhankelijk van de fabrikant. Kies daarom banden met dezelfde afmetingen als de originele modellen. Dit geldt voor de maat, maar ook voor de belasting- en snelheidsindex. Rijden met banden met een verkeerde belastingindex is erg gevaarlijk. De banden kunnen barsten als het gewicht van de auto groter is dan ze kunnen dragen.

Hoe vind je deze informatie?

Weet je niet hoe je deze verschillende waarden op een band kunt aflezen? Inspecteer de zijkant en je ziet een inscriptie in deze vorm: 205/55RC16 91V.

Het getal 205 staat voor de breedte (dus de maat) in millimeters. 91 geeft de belastingsindex aan en betekent dat de band bij maximale snelheid geen gewicht van meer dan 615 kg kan dragen. De snelheidsindex wordt aangegeven door een letter (hier V). Door met deze criteria te zoeken, vind je de modellen caravanbanden die bij jouw voertuig passen.

Dit zijn de klassieke inscripties voor banden die één op één staan. Bij sommige caravans zijn ze 2 op 2 geïnstalleerd (we spreken hier van dubbele montage). In dat geval hebben de te monteren caravanbanden dubbele indexen. Neem dit voorbeeld: 195/50R15 104/102R. Dit betekent dat voor een eenvoudige montage de toelaatbare belasting 850 kg is (index 102). Terwijl het voor een dubbele montage 900 (104) kg is.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de gekozen snelheids- en belastingindex regelgevend moet zijn en moet overeenkomen met de instructies van de fabrikant.

Welke caravanband kies je voor naar gelang het seizoen?

De keuze van de banden hangt ook af van de periode waarin je gaat kamperen. Als je bijvoorbeeld naar de bergen wilt of in de winter wilt reizen, moet je voor specifieke banden kiezen. Monteer je auto met banden met M+S markering (Mud and Snow) en 3PMSF goedgekeurd (Three Peak Mountain Snow Flake). Het gebruik ervan is in Frankrijk niet verplicht in tegenstelling tot in andere landen (bijvoorbeeld Duitsland), maar wordt wel sterk aanbevolen. Ze zijn ontworpen om je tijdens het koude seizoen meer grip op de grond te geven. Ze optimaliseren zo het comfort op de weg en verminderen het risico op slippen.

De levensduur van caravanbanden verlengen: hoe verder?

Het is goed om de criteria voor het kiezen van caravanbanden onder de knie te hebben. Maar het is nog beter om te weten hoe ze te gebruiken, zodat ze lang meegaan. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.

Rijd nooit met banden met een abnormale druk. U kunt ze opblazen met stikstof om verliezen te verminderen. Het is erg belangrijk dat de aanbevolen waarden voor de ideale spanning voor caravanbanden worden gerespecteerd: tussen 3 en 4,5 bar. Een verhoging van 0,3 bar wordt aanbevolen om snel verlies te compenseren als je van plan bent ver te reizen.

Als je het voertuig voor langere tijd wilt laten stilstaan, gebruik dan krikken om het op te tillen om de loopvlakken te beschermen (u kunt ook andere speciale metalen steunen gebruiken). Draai de 4 banden eenmaal per maand een kwartslag om te voorkomen dat ze vervormen.

Onze selectie caravanbanden

Om je te helpen bij het kiezen, biedt bandenleader.nl een selectie van hoogwaardige producten. Kijk in onze catalogus naar de volgende modellen:

 • Agilis + van Michelin;
 • Vantra LT RA18 van Hankook ;
 • Duravis R660 van Bridgestone ;
 • EfficientGrip Cargo van Goodyear…

Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate en Apollo Altrust All Season zijn ook prestatiemodellen van caravanbanden die je bij ons kunt vinden.

Het Hankook Vantra LT RA18 model is een van de meest gevraagde door onze klanten. Het biedt een zeer goede stabiliteit en optimale veiligheid en verdraagt zware lasten. Michelin's Agilis + presteert ook erg goed, zelfs op nat asfalt.

Wat moet je onthouden?
Caravanbanden zijn te herkennen aan de markering "C" of "CP" op de zijkant. druk en slijtage moeten regelmatig worden gecontroleerd.

LiveChat
Whatsapp Messenger