Zoeken op afmeting

Spijkerbanden kopen

Spijkerbanden zijn bedoeld voor de meest extreme weersomstandigheden. Als u in zeer ruwe klimaatzones op beijzelde en sterk besneeuwde wegen rijdt, raden wij u aan om gebruik te maken van spijkerbanden (als de wetgeving dat toestaat).

Wat is een spijkerband?

Een spijkerband heeft een loopvlak met metalen spikes die voor grip zorgen bij ijzel en overvloedige sneeuw.

Welke spijkerbanden kopen?

Dit zijn de populairste profielen van spijkerbanden:

 • Nokian Hakkapeliitta 8
 • Nokian Hakkapeliitta 9
 • Michelin Agilis X-ICE North
 • Nokian Nordman 5
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Sailun ICE Blazer WST1
 • Nankang Snow Winter SW-7
 • Yokohama IceGuard iG35
 • Goodyear Ultra Grip ICE Arctic
 • Dunlop ICE Touch
 • Continental IceContact 2
 • Bridgestone Noranza 001
 • Michelin Latitude X-ICE North Lxin2 +
 • Toyo Observe G3 ICE
 • Hankook Winter I*Pike RW11
 • Federal Himalaya WS2

De banden van deze profielen zijn ook verkrijgbaar als "spijkerbare band". Hebt u de "spijkerband" nodig, vergewis u er dan van dat de term "spijkerband" op het informatieblad van de band is terug te vinden.

De meest gezochte afmetingen:

Wat zijn de kenmerken van spijkerbanden? Hoe kies je ze? Kunnen alle voertuigen dit type band gebruiken? Ontdek alle antwoorden in deze gids.

Spijkerbanden: kenmerken

Spijkerbanden zijn rubberen omhulsels waarvan het loopvlak spijkers of noppen bevat. Dit antislipmechanisme zorgt ervoor dat het voertuig goede grip heeft op sneeuw en ijs (ijzel). Dankzij de spijkers, kan het voertuig extreme winterse weersomstandigheden aan.

Hoewel spijkerbanden nuttig zijn voor automobilisten tijdens de winter, moeten we erkennen dat ze de rest van de tijd praktische beperkingen hebben. In de zomer, op wegen die niet ijzig of besneeuwd zijn, vormt hun gebruik een groot probleem. Wanneer ze direct contact maken met het asfalt, zijn ze luidruchtig en vrij oncomfortabel in vergelijking met andere soorten banden. De spijkers kunnen ook het asfalt beschadigen waar de wielen overheen rijden. Ze kunnen ook worden weggeslingerd tegen de zijkant van het voertuig wanneer de banden slijten. Daarom is het gebruik van spijkerbanden in Frankrijk beperkt en gereguleerd door de wet. We zullen dit punt later in het artikel bespreken.

Wanneer moet ik mijn spijkerbanden gebruiken?

Volgens het besluit van 18 juli 1985 betreffende antislipapparaten op banden, is het gebruik van spijkerbanden toegestaan vanaf de zaterdag voor 11 november tot de laatste zondag van maart. Deze data kunnen worden gewijzigd op basis van een prefectuurderogatie als de weersomstandigheden dit vereisen.

Wat zijn de sancties bij gebruik van spijkerbanden buiten de toegestane periode?

Het gebruik van spijkerbanden buiten de toegestane periodes wordt bestraft met een boete van de 4e klasse, wat overeenkomt met een bedrag van 135 euro, volgens artikel R314-3 van de verkeerswet. De sanctie is ook hetzelfde voor het gebruik van deze speciale uitrusting op niet-toegestane voertuigen.

Is er een signalering en een maximale snelheid te respecteren met mijn spijkerbanden?

De bestuurder van een voertuig met spijkerbanden moet op een goed zichtbare plaats aan de achterkant een specifieke sticker plaatsen. Het is een verwijderbare schijf van 15 cm in diameter die op het onderste linkerdeel van de carrosserie moet worden geplaatst. De wet staat u ook toe om een sticker op uw achterruit te plakken. Ten slotte mag het geplaatste item alleen zichtbaar zijn op het voertuig tijdens de toegestane periode voor het gebruik van deze wielen. Volgens de verkeerswet (artikel R413-7), kan de automobilist bij niet-naleving van deze bepaling worden bestraft met een boete van de 2e klasse, oftewel 35 euro.

Wanneer ze zijn uitgerust met deze banden, in berggebieden of niet, mogen voertuigen niet sneller rijden dan 90 km/u. Dit geldt alleen voor personenauto's, openbaar vervoer op vier wielen en vrachtvoertuigen met een totaal beladen gewicht van minder dan 3,5 ton.

Deze waarde wordt verlaagd tot 60 km/u voor noodvoertuigen, reddingsvoertuigen, voertuigen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en vrachtvoertuigen met een totaal beladen gewicht van meer dan 3,5 ton.

Kunnen alle voertuigen spijkerbanden gebruiken?

In Frankrijk is het gebruik van spijkerbanden toegestaan voor personenauto's, openbaar vervoer en vrachtvoertuigen die minder dan 3,5 ton wegen (ministerieel besluit van 18 juli 1985).

Voor andere soorten voertuigen kan het gebruik van deze banden worden toegestaan door een prefectuurderogatie als de weersomstandigheden dit vereisen.

Wanneer kies je voor spijkerbanden?

De winter nadert snel en je wilt nieuwe spijkerbanden kopen? Zo ja, dan moet je eerst rekening houden met je rijgewoonten op besneeuwde wegen.

Spijkerbanden worden aanbevolen als je rijdt op secundaire wegen, snelwegen die constant bedekt zijn met sneeuw of landwegen. Echter, als je dagelijkse route regelmatig sneeuwvrije snelwegen bevat of als je in de stad rijdt, is het beter om te kiezen voor traditionele winterbanden.

Spijkerbanden: detailhandel of fabriek?

Spijkerbanden zorgen voor effectief remmen op ijzige oppervlakken. Maar om ze te gebruiken, moet je kiezen tussen 2 soorten die elk hun voor- en nadelen hebben:

 • Spijkerbanden bij de detailhandel ;
 • Banden met fabrieksspijkers.

De nieuwe spijkerbanden bij de detailhandel (ook wel spijkerbare banden genoemd) zijn van gemiddelde kwaliteit en goedkoper dan die van de fabrikant. Ze zijn echter luidruchtiger en minder duurzaam. Detailhandelaren gebruiken meestal minder effectieve spijkers die de wrijving op het asfalt verhogen. Dit veroorzaakt vanzelfsprekend een toename van het geluidsniveau.

Wat betreft de in de fabriek gespijkerde producten, deze presteren beter. Ze zijn milieuvriendelijker en minder schadelijk voor het asfalt, ze maken minder lawaai en hebben een goede levensduur. Bovendien presteren ze beter dan de spijkerbanden bij de detailhandel. De spijkers die in de fabriek worden gebruikt, zijn veel geavanceerder.

Wat te kiezen? We raden je ten zeerste aan om direct in de fabriek spijkerbanden op je voertuig te monteren voor veilig rijden. Hun aankoop is een betere investering, omdat je ze meerdere jaren zult gebruiken. Dit zal je op de middellange en lange termijn geld besparen. Bovendien houd je je voertuig langer in goede staat.

Hoe vaak moet ik mijn spijkerbanden vervangen?

De wielen zijn constant in contact met de weg en zorgen voor de verbinding tussen deze en het voertuig. De staat van de band beïnvloedt direct de goede grip op de weg, de wegligging van het voertuig en de remafstand.

Om te weten wanneer je je band moet vervangen, hoef je alleen maar de slijtage-indicator te controleren die zich op 1,6 mm in de hoofdgroef van het loopvlak bevindt. Als deze is bereikt, dan moet je de band vervangen. Als je dit niet doet, wordt je voertuig geïmmobiliseerd en riskeer je een boete.

Het moet worden opgemerkt dat onder de 3 mm de grip van de banden al sterk is verminderd. Ze kunnen het contact met de weg verliezen, wat de risico's op aquaplaning of aquaplaning sterk verhoogt: slippen, verlies van controle, glijden van de auto. Onder deze omstandigheden riskeer je je eigen leven en dat van andere weggebruikers in gevaar te brengen. Plan dus het vervangen van deze winterbanden zodra je de eerste tekenen van slijtage begint te merken.

Hoe lang gaan spijkerbanden mee?

Het is onmogelijk om de exacte levensduur van spijkerbanden te bepalen. Hun levensduur hangt af van verschillende factoren, waaronder de staat van de besneeuwde wegen, de ontwerptechnologie, de weersomstandigheden, de rijstijl, het onderhoud, de gebruiksfrequentie

Over het algemeen moeten de wielen na 5 jaar gebruik grondig worden gecontroleerd door een professional. Uit voorzorg wordt geadviseerd om niet meer dan 10 jaar gebruik te overschrijden, zelfs als je wielen nog bruikbaar lijken. Het gaat om je veiligheid!

Hoe kan ik mijn spijkerbanden besparen?

Wil je de levensduur van alle spijkerbanden van je auto verlengen? Zo ja, dan is het mogelijk om hun slijtagesnelheid te verminderen door enkele tips te volgen.

Allereerst moet je eraan denken om goed voor ze te zorgen door ze op de juiste manier te onderhouden. Wees alert op de bandenspanning en de slijtage van het loopvlak. Je moet ook minstens een keer per maand de geometrie (uitlijning en balanceren) van je banden controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Vervolgens moet je weten dat je rijstijl een snellere of langzamere slijtage van je banden kan veroorzaken. Te snel rijden, abrupt remmen en abrupt starten zijn allemaal praktijken die je banden met noppen voortijdig beschadigen.

Wat zijn de voordelen van het online kopen van spijkerbanden?

Het online kopen van je banden is een goede manier om ze tegen de beste prijs te krijgen. Bovendien heb je recht op een breed scala aan producten waaruit je zonder beperkingen kunt kiezen. Dit is niet altijd mogelijk in fysieke winkels.

Online heb je de mogelijkheid om de meningen en opmerkingen (positief en negatief) van voormalige klanten te raadplegen voordat je je aankoop doet. Dit stelt je ook in staat om meer te weten te komen over het product voordat je het koopt. Je kunt bijvoorbeeld informatie krijgen over de werkelijke levensduur van spijkerbanden, het comfort dat ze bieden…

Hoe monteer ik mijn online gekochte banden?

Net als een fysieke winkel, kan een online winkel je een bandenmontageservice aanbieden. Wanneer je een aankoop doet bij ons team, staat ons netwerk van garages tot je beschikking om je te helpen bij het monteren van je nieuwe banden. Wij zorgen voor de levering van de banden bij de partner van jouw keuze. Deze zal onmiddellijk na de levering contact met je opnemen om een afspraak te maken.

Wat moeten we onthouden? In de winter zijn spijkerbanden een praktische oplossing voor een betere tractie op gladde of ijzige wegen. Ze staan garant voor veiligheid, een betere wegligging en rijcomfort. Bij Bandenleader.nl heb je toegang tot een zeer uitgebreide collectie hoogwaardige spijkerbanden. Maak nu je keuze en profiteer van de beste prijzen op de markt.

LiveChat
Whatsapp Messenger